TIP CEGAH SAKIT JANTUNG

posted in: Uncategorized | 0

Ini antara amalan yang boleh dipraktik seharian untuk cegah sakit jantung, strok dan seumpamanya yang berkaitan dengan salur darah.

1. Bangun pagi biasakan minum segelas air kosong terlebih dahulu. Minum segelas air dapat membantu menurunkan tekanan darah selepas bangun dari tidur.

2. Mandi eloklah dimulai dengan basahkan kaki terlebih dahulu. Ini juga dapat menurunkan tekanan darah. Sebab tu kadang2 ada kes terjatuh dalam bilik air disebabkan terasa pening kepala akibat tekanan darah yang tinggi.

3. Elakkan melakukan aktivit yang berat antara jam 11 pagi hingga 1 petang. Sebaliknya, rehat seketika dan amalkan sunnah nabi qoilulah (tidur seketika).

4. Makan dark coklat dapat merangsang jantung bekerja secara optimum.

5. Makan buah-buahan yang berwarna merah juga dapat merangsang jantung bekerja secara optimum. Sebab itu buah yang berwarna merah secara semulajadinya berbentuk seakan-akan jantung, strawberi, epal etc.

6. Jika jantung tersumbat atau ingin mencegah sakit jantung bagi yang sihat, boleh amalkan kaedah alternatif dengan mengambil Nitrik Oksida (pilih yang medically certified sahaja).

Selamat mencuba!

 

t2

Leave a Reply